uk

СЪБИТИЯ

 

На 21.03.2024 г. в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив ще се проведе Национална конференция на тема – „Театрална педагогика в образованието“.

Националната конференция се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Темите, които ще  бъдат предмет на обсъждане по време на конференцията са:

- „Психологическите промени в юношеството и образователния процес“ с лектор проф. д-р Румен Стаматов, ПУ "Паисий Хилендарски";

- „Педагогика на театралното обучение“ с лектор доц. д-р Тодор Мечкарски, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“;

- „Режисьорски подходи в образователния процес, драматургичен и действен анализ“ с лектор проф. Жени Пашова , НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“;

Участници в конференцията са преподаватели от училищата по изкуствата към Министерство на културата в България.

Целта на конференцията е да се направи анализ на проблемите, свързани с театралното обучение на учениците в специализираните паралелки по драматичен, куклен и невербален театър, повишаване качеството на образованието и търсене на нови подходи и средства за активиране на творческия потенциал на учениците.

Тази конференция е и етап от постоянната работа по повишаване на професионалната квалификация на преподавателите по актьорските специалности в училищата по изкуствата към Министерството на културата.


"ОТКРЕХВАНЕ" - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА В НАШАТА ГИМНАЗИЯ ПО ПРОГРАМА "СОЦИАЛНО АНГАЖИРАНИ ИЗКУСТВА" НА ФОНДАЦИЯ ПРО ЛИБРИС - 27.11.2023 г.!

 

Удостоиха зам.- кмета Пламен Панов с "Почетен плакет" на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив
Директорът на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив - Николай Томов, придружаван от Ваня Бетуховска – зам.-директор по учебната дейност и Паулина Алексиева – доскорошен зам.-директор на гимназията, посетиха изненадващо днес заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов в кабинета му в ДК „Борис Христов“. Целта на визитата, която искрено развълнува заместник-кмета, бе да изкажат своята благодарност към него за подкрепата му – лична и институционална към дейността, каузите и изявите на училището през изминалите четири години от мандата.
Пламен Панов бе удостоен с Почетен плакет на НГСЕИ – Пловдив, на който пише: „В знак на благодарност за дългогодишната подкрепа, отличното институционално партньорство и лични заслуги за издигане имиджа на гимназията“.
Видимо развълнуван, трогнат и с благодарност за високата оценка и жеста, заместник-кметът получи още живописна картина, нарисувана специално за повода от Николай Томов, озаглавена „Приказка“ с надпис „За Пламен Панов от един добър приятел от сърце!“ , както и бутилка бутиково червено вино.
Историята на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, създадена през есента на 1975 година като ССХУ за Сценични кадри, е белязана с високи постижения както като учебна институция – много от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства, така и като творчески постижения в реализирането на проекти в професионални творчески институти – театър, опера и кино. Едно от много ценните неща, с които училището се гордее е, че в него цари дух на разбирателство, толерантност, коректност, дух на свобода – неотменен елемент от сложния път на изкуството.
 
   
 

 


20 СЕПТЕМВРИ - ДЕН БЕЗ ЖЕРТВИ НА ПЪТЯ! МОТОТО НА ТОЗИ ДЕН Е: "ОСТАНИ ЖИВ! ПАЗИ ЖИВОТА!".
Във връзка с инициативата на европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL в НГСЕИ се организира изложба на рисунки на учениците от 10а клас, специалност "Театрален кино и телевизионен декор", с мотото "Остани жив! Пази живота". Основното послание е да се намалят жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия.
Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата“, а 20 септември е определен от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL за Ден без жертви на пътя. Идеята е в този ден да няма загинали по пътищата на нито една страна в Европа.

  

  

 


В периода от 28 август до 2 септември 2023 г. в к.к. Св. Св. Константин и Елена се проведе Деветнадесетата спартакиада на учителите с международно участие. Организатори на спартакиадата бяха Синдикатът на българските учители и Българска работническа федерация „Спорт и здраве” с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Участваха 500 души от 28 общински координационни съвета на СБУ и представители на Азербайджан, Полша и Таджикистан. Проведоха се състезания по 12 вида спорт, а именно: мини футбол, плажен волейбол, тенис на маса, шахмат, бридж, плуване, баскетбол (стрийтбол), дартс, петанк, спортна табла, теглене на въже и щафета „Бързи заедно”.
ЖАНА ДАНЧЕВА - ГЛ. УЧИТЕЛ И ПРЕПОДАВАТЕЛ по “Физическо възпитание и спорт” в НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА, ПЛОВДИВ и представител на СБУ, Пловдив завоюва ЗЛАТЕН МЕДАЛ в дисциплината 50 м. свободен стил по плуване - ЧЕСТИТО И БЪДИ ВСЕ ТАКА УСПЕШНА!
Златен медал и в отборното класиране по плуване жени! В крайното комплексно класиране СБУ Пловдив е на трето място! Поздравления!

За 15-ти път в Пловдив се провежда живописен пленер „Творецът“.
За 15-ти пореден път, Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“ организира живописен пленер, който носи името „Творецът“. Идеен ръководител е художникът Матей Матеев. Тази година темата на пленера е посветена на личностите на двама от най-свидните български мъже – Христо Ботев и Васил Левски.
Живописният пленер „Творецът“ е в изпълнение на една от целите на организацията, свързана с развитието на изкуствата. В подкрепа на тази мисия, Ротари предоставя възможност на художници от Пловдив, страната и чужбина да творят, като в последните години се акцентира на участието на млади художници от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства- Пловдив, Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ Пловдив и АМТИИ „Проф. Асен Димандиев“ Пловдив.
Любезен домакин на пленера е Културен център на „Бизнесът за Пловдив“, който предоставя възможността изявата да се осъществи в къщата „Иван Черноземски“ на ул. „Цанко Лавренов“ № 5 в Стария град.
В периода от 12 юли до 21 юли, всички желаещи могат да посетят къща „Иван Черноземски“ и да наблюдават творческия процес на участниците: Зоя Атанасова и София Паненко - ученици от НГСЕИ; Николай Томов - директор на НГСЕИ, Доника Чочева и Иванка Станилова от НХГ „Цанко Лавренов“, Светлозар Чавдаров – директор НХГ „Цанко Лавренов“, Хюлия Дикмова - студент в АМТИИ.
Всяка година част от творбите се посвещават на будители, възрожденци и революционери, а в края на пленера тези творби се предоставят на Общински комитет "Васил Левски" за дейността му. Друга част остават във фонда на Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“ за благотворителни цели. Две творби остават в дарение на "Бизнесът за Пловдив".
По традиция, живописният пленер „Творецът“ завършва с изложба на творбите на участниците, с което пленерът се закрива. Тази година това ще се случи на 21 юли 2023 г., петък, от 18.00 часа в къща „Иван Черноземски“.

 

 

 

 


На 11 и 12 април в Бургас се проведе IV Национален конкурс за рисунка по музикално произведение "АКВАРЕЛИ опус 37". Конкурсът е създаден през 2019 г. по повод 120 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров. Инициатор и организатор е Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров", със съдействието на Министерство на културата, Национална художествена академия – Филиал Бургас и Дружество на художниците - Бургас. Постъпили са 158 творби от цялата страна, в две възрастови групи. Журито е в състав: председател доц. Димо Колибаров – директор на НХА – Филиал Бургас, членове : гл. ас. д-р Жанина Дубарова и гл. ас. д-р Александър Ташев.
Във втора възрастова група нашата ученичка от 9 кл. Специалност „Театрален, кино и телевизионен декор“ Йоана Владимирова получи награда „Поощрение“

 


На 03.04.2023 в практическата база на НГСЕИ се проведе уъркшоп „Техники на акварела“ от доц д-р Димитър Воденичаров от факултет "Изобразителни изкуства" в АМТИИ Пловдив и преподавател в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства. С голям интерес учениците се запознаха с тайните на акварелното изкуство и посегнаха по уверено към белите листове. Благодарим на доц. д-р Воденичаров и пожелаваме успех на младите творци!

   


На завършилият Anime Festival 2023 Стара Загора нашата ученичка Мария Станджикова от 11б клас, специалност "Театрален, кино и телевизионен декор" бе удостоена с III-та награда за най-добър костюм и представянето му. Фестивалът ни потапя в атмосферата на Япония - от дълбоките традиции на кимона и калиграфия, до модерните и завзели цял свят аниме и манга.
ЧЕСТИТО И ДО НОВИ УСПЕХИ!
  

 

„Драма клуб“ на театър в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства

На 18.11.2022 г. част от участниците в „Драма клуб“ към ОУ „Душо Хаджидеков“, гр. Пловдив имаха удоволствие да се насладят на пиесата „Балкански синдром“ на големия български писател и драматург Станислав Стратиев.

Постановката е дело на възпитаници на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив с ръководител Димитър Атанасов – Шърата, а посещението на „Драма клуб“ е част от редица инициативи, произтичащи от сключения между двете образователни институции Договор за сътрудничество.

За пореден път малките артисти бяха запленени от професионализма на своите по-големи приятели. С много талант и чувство за хумор дванадесетокласниците заляха публиката с емоции. Накараха я, смеейки се, да се замисли за тъжното в днешното твърде материално ежедневие. Повдигнаха въпроса за балканските черти от нашата народопсихология и какво ни пречи понякога да се извисим духовно.

 

  

 
  

 


Ванеса Стоянова, Дарина Михайлова от 12 Б клас и Рада Ковачева от 11 Б клас взеха участие в Четвъртия международен ученически конкурс за миниатюрна рисунка, в град Велика Плана, Сърбия.
Тази година, темата на конкурса - "От другата страна на облака", насочваше съм създаване на рисунки с фантастични и сюрреалистични образи. В конкурса участват представители на 26 държави, на възраст от 4 до 18 години.
Творбите на нашите възпитаници са сред избраните от журито за участие във финалната изложба, която беше открита на 5 ноември 2022 г. в Центъра за съвременно изкуство във Велика Плана, Сърбия.
 

БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ,

ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ ОТ НГСЕИ ЗА ПРОЯВЕНАТА

ЧОВЕШКА СЪПРИЧАСТНОСТ!


Майсторски клас "Моден дизайн" на доц. д-р Динка Касабова в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства - Пловдив.
Майсторският клас прерастна в работилница "Текстил и ситопечат".
STEM центъра на училището бе "теренът", на който твориха учениците.
Събитието е част от програмата на Европейската нощ на учените - 2022 по проект КТРИО.
 
  

 


Пловдив стана втори на учителската спартакиада

Педагозите от града под тепетата завоюваха по две първи и трети и шест втори места на надпреварата, организирана от Синдиката на българските учители в курорт „Св.св. Константин и Елена“

 

Второ комплексно място за Пловдив завоюваха участниците от града на тепетата на 18-тата спартакиада на учителите в курорта „Св. св. Константин и Елена”. Състезателите от града под тепетата донесоха общо два златни, шест сребърни и два бронзови медала.

Спартакиадата се провежда под патронажа на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, президента на КНСБ Пламен Димитров и Сюзан Флокан – директор на Европейския синдикален комитет по образование.

Участниците се състезаваха в 11 спортни дисциплини: мини футбол, плажен волейбол, тенис на маса, шахмат, бридж, плуване, баскетбол (стрийтбол), дартс, петанк, спортна табла и теглене на въже. Пловдивчани станаха първи на дартс – жени, както и отборни победители при тегленето на въже. Вторите места бяха завоювани от пловдивчанки на шахмат, плуване, плажен волейбол, стрийтбол, петанк, табла. Индивидуален победител с най-добро време в плуването стана Жана Данчева – преподавател по физическо възпитание в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.


 

 Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив и Община Пловдив

имат удоволствието да ви поканят на кратка церемония по  официалното откриване на ремонтираната база, която училището получи с решение на Общински съвет – Пловдив по предложение на Кмета Здравко Димитров. Това са 6 нови ателиета за практически занимания за изработване на театрален, кино и тв декор, бутафория и художествено осветление.

Очакваме Ви на 1 юни 2022 г. в 10.00 часа пред сградата на ул. „Филип Македонски“ 1, която се намира в непосредствена близост до ресторант „Сентрал парк“ и детската площадка в Цар-Симеоновата градина.

Церемонията по откриването  включва молебен за здраве, отслужен от отец Еленко, прерязване на трикольорна лента и разглеждане на новите помещения.

Сградата ще бъде открита от Кмета Здравко Димитров, ще присъстват заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и кметът на район Централен Георги Стаменов.

След церемонията – от 10.30 ч., на детската площадка по повод Международния ден на детето – 1 юни, учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще изнесат малък спектакъл, ще рисуват заедно с малчуганите върху глинени фигурки, които после децата ще могат да отнесат в къщи за спомен от празника и ще гримират желаещите деца като любими приказни герои.

От 11.30 ч. започва Ден на отворените врати в сградата на гимназията на ул. Петко Д.  Петков“ 8 и в новооткритата база за практически занимания.

Очакваме ви!

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА БАЗА

ЗА ПРАКТИЧЕСКИ ЗАНЯТИЯ,

 ПРОГРАМА, ПОСВЕТЕНА НА 1-ВИ ЮНИ,

/виж филма/  


Заместник-кметът по култура Пламен Панов ще открие 8-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив

 

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов ще открие в петък 25 март в 9.30 часа в НГСЕИ – Пловдив, осмото издание на Националния ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив. Това ще е третата, поредна година, в която Пламен Панов ще даде началото и ще поздрави талантливите възпитаници от училищата по изкуствата от цялата страна, които се включват с много вдъхновение и плам в състезанието.

„В престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив организира за 8-ми път участват  талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации. Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, участват в надпревара за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. От миналата година стипендиите са вече в три отделни категории: актьорско майсторство за драматичен театър, за куклен театър и за пантомима“, разказа директорът на гимназията Николай Томов.

Авторитетно жури и тази година е натоварено с нелеката задача да извърши оценяването. В него влизат представители на Драматични и Куклени театри от страната, преподаватели от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. На конкурса присъства и представителят на МК – г-жа Ралица Базайтова от дирекция "Сценични изкуства и художествено образование“.

Учениците се представят с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза. Конкурсът се провежда в 3-то ателие на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ), ул. „Петко Д.Петков“ № 8.


 КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ПОД ТЕПЕТАТА

СЕ ОБЕДИНИХА В КОНСОРЦИУМ "ИЗКУСТВО И  ОБРАЗОВАНИЕ"

/прочетете информацията/

 


Завърши IV-ти Национален ученически конкурс „Плакат - Костадин Отонов“ 2021 г.

Конкурсът е организиран от НХГ „Цанко Лавренов“ със съдействието на Министерство на културата на Република България като съорганизатор.

Втора награда и стипендия на Министерство на културата спечели
Константин Лайдов, 11 клас, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив

/вижте подробна информация тук/


ЗАВЪРШИ ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА
МЕЖДУНАРОДНИЯ ПЛЕНЕР "РИСУНКА ГОЛЯМ ФОРМАТ",
ОРГАНИЗИРАН ОТ УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО НА НГСЕИ.
ПОСЕТЕТЕ ИЗЛОЖБАТА В ГАЛЕРИЯ "РЕЗОНАНС" С ТВОРБИ ОТ ПЛЕНЕРА.
/вижте плаката/

 

Атрактивно приказно шествие изпълни атмосферата на Главната с много добро настроение

/информация и видео/


НОВИ УСПЕХИ НА НАШИ УЧЕНИЦИ 

В НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ 

/Прочетете/

Тук може да видите номинациите на фестивала-конкурс "Арт - Самгау - 2021" в Казахстан


Децата от „Drama Club“ към ОУ „Душо Хаджидеков“ гостуват в НГСЕИ.
/вижте/

ПЪРВИ ЮНИ - ДЕН НА ДЕТЕТО!

/вижте/

Виенски Павилион - Арт-ателие на открито, организирано от Община Пловдив, отдел "Култура" и Националната гимназия по "Сценични и екранни изкуства"- Пловдив.


ИЗЛОЖБАТА Е ЧАСТ ОТ СЪБИТИЯТА, ПОСВЕТЕНИ НА 45-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА НГСЕИ


27 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЕАТЪРА
ПРАЗНИК НА НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА 
СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА
/Поздрав от учениците на НГСЕИ - гледайте тук

ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 45 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА
ПЛОВДИВ
 
Разгледайте тук : 

 

Търсене Връх Новини Карта на сайта Начало