uk

СЪБИТИЯ

 

На 21.03.2024 г. в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив ще се проведе Национална конференция на тема – „Театрална педагогика в образованието“.

Националната конференция се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Темите, които ще  бъдат предмет на обсъждане по време на конференцията са:

- „Психологическите промени в юношеството и образователния процес“ с лектор проф. д-р Румен Стаматов, ПУ "Паисий Хилендарски";

- „Педагогика на театралното обучение“ с лектор доц. д-р Тодор Мечкарски, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“;

- „Режисьорски подходи в образователния процес, драматургичен и действен анализ“ с лектор проф. Жени Пашова , НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“;

Участници в конференцията са преподаватели от училищата по изкуствата към Министерство на културата в България.

Целта на конференцията е да се направи анализ на проблемите, свързани с театралното обучение на учениците в специализираните паралелки по драматичен, куклен и невербален театър, повишаване качеството на образованието и търсене на нови подходи и средства за активиране на творческия потенциал на учениците.

Тази конференция е и етап от постоянната работа по повишаване на професионалната квалификация на преподавателите по актьорските специалности в училищата по изкуствата към Министерството на културата.


"ОТКРЕХВАНЕ" - ГОСТУВАЩА ИЗЛОЖБА В НАШАТА ГИМНАЗИЯ ПО ПРОГРАМА "СОЦИАЛНО АНГАЖИРАНИ ИЗКУСТВА" НА ФОНДАЦИЯ ПРО ЛИБРИС - 27.11.2023 г.!

 

Удостоиха зам.- кмета Пламен Панов с "Почетен плакет" на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив
Директорът на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив - Николай Томов, придружаван от Ваня Бетуховска – зам.-директор по учебната дейност и Паулина Алексиева – доскорошен зам.-директор на гимназията, посетиха изненадващо днес заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов в кабинета му в ДК „Борис Христов“. Целта на визитата, която искрено развълнува заместник-кмета, бе да изкажат своята благодарност към него за подкрепата му – лична и институционална към дейността, каузите и изявите на училището през изминалите четири години от мандата.
Пламен Панов бе удостоен с Почетен плакет на НГСЕИ – Пловдив, на който пише: „В знак на благодарност за дългогодишната подкрепа, отличното институционално партньорство и лични заслуги за издигане имиджа на гимназията“.
Видимо развълнуван, трогнат и с благодарност за високата оценка и жеста, заместник-кметът получи още живописна картина, нарисувана специално за повода от Николай Томов, озаглавена „Приказка“ с надпис „За Пламен Панов от един добър приятел от сърце!“ , както и бутилка бутиково червено вино.
Историята на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, създадена през есента на 1975 година като ССХУ за Сценични кадри, е белязана с високи постижения както като учебна институция – много от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства, така и като творчески постижения в реализирането на проекти в професионални творчески институти – театър, опера и кино. Едно от много ценните неща, с които училището се гордее е, че в него цари дух на разбирателство, толерантност, коректност, дух на свобода – неотменен елемент от сложния път на изкуството.
 
   
 

 


20 СЕПТЕМВРИ - ДЕН БЕЗ ЖЕРТВИ НА ПЪТЯ! МОТОТО НА ТОЗИ ДЕН Е: "ОСТАНИ ЖИВ! ПАЗИ ЖИВОТА!".
Във връзка с инициативата на европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL в НГСЕИ се организира изложба на рисунки на учениците от 10а клас, специалност "Театрален кино и телевизионен декор", с мотото "Остани жив! Пази живота". Основното послание е да се намалят жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия.
Седмицата от 16 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под наслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата“, а 20 септември е определен от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL за Ден без жертви на пътя. Идеята е в този ден да няма загинали по пътищата на нито една страна в Европа.

  

  

 


В периода от 28 август до 2 септември 2023 г. в к.к. Св. Св. Константин и Елена се проведе Деветнадесетата спартакиада на учителите с международно участие. Организатори на спартакиадата бяха Синдикатът на българските учители и Българска работническа федерация „Спорт и здраве” с подкрепата на Министерството на младежта и спорта. Участваха 500 души от 28 общински координационни съвета на СБУ и представители на Азербайджан, Полша и Таджикистан. Проведоха се състезания по 12 вида спорт, а именно: мини футбол, плажен волейбол, тенис на маса, шахмат, бридж, плуване, баскетбол (стрийтбол), дартс, петанк, спортна табла, теглене на въже и щафета „Бързи заедно”.
ЖАНА ДАНЧЕВА - ГЛ. УЧИТЕЛ И ПРЕПОДАВАТЕЛ по “Физическо възпитание и спорт” в НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА, ПЛОВДИВ и представител на СБУ, Пловдив завоюва ЗЛАТЕН МЕДАЛ в дисциплината 50 м. свободен стил по плуване - ЧЕСТИТО И БЪДИ ВСЕ ТАКА УСПЕШНА!
Златен медал и в отборното класиране по плуване жени! В крайното комплексно класиране СБУ Пловдив е на трето място! Поздравления!

За 15-ти път в Пловдив се провежда живописен пленер „Творецът“.
За 15-ти пореден път, Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“ организира живописен пленер, който носи името „Творецът“. Идеен ръководител е художникът Матей Матеев. Тази година темата на пленера е посветена на личностите на двама от най-свидните български мъже – Христо Ботев и Васил Левски.
Живописният пленер „Творецът“ е в изпълнение на една от целите на организацията, свързана с развитието на изкуствата. В подкрепа на тази мисия, Ротари предоставя възможност на художници от Пловдив, страната и чужбина да творят, като в последните години се акцентира на участието на млади художници от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства- Пловдив, Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ Пловдив и АМТИИ „Проф. Асен Димандиев“ Пловдив.
Любезен домакин на пленера е Културен център на „Бизнесът за Пловдив“, който предоставя възможността изявата да се осъществи в къщата „Иван Черноземски“ на ул. „Цанко Лавренов“ № 5 в Стария град.
В периода от 12 юли до 21 юли, всички желаещи могат да посетят къща „Иван Черноземски“ и да наблюдават творческия процес на участниците: Зоя Атанасова и София Паненко - ученици от НГСЕИ; Николай Томов - директор на НГСЕИ, Доника Чочева и Иванка Станилова от НХГ „Цанко Лавренов“, Светлозар Чавдаров – директор НХГ „Цанко Лавренов“, Хюлия Дикмова - студент в АМТИИ.
Всяка година част от творбите се посвещават на будители, възрожденци и революционери, а в края на пленера тези творби се предоставят на Общински комитет "Васил Левски" за дейността му. Друга част остават във фонда на Ротари клуб „Пловдив – Пълдин“ за благотворителни цели. Две творби остават в дарение на "Бизнесът за Пловдив".
По традиция, живописният пленер „Творецът“ завършва с изложба на творбите на участниците, с което пленерът се закрива. Тази година това ще се случи на 21 юли 2023 г., петък, от 18.00 часа в къща „Иван Черноземски“.

 

 

 

 


На 11 и 12 април в Бургас се проведе IV Национален конкурс за рисунка по музикално произведение "АКВАРЕЛИ опус 37". Конкурсът е създаден през 2019 г. по повод 120 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров. Инициатор и организатор е Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров", със съдействието на Министерство на културата, Национална художествена академия – Филиал Бургас и Дружество на художниците - Бургас. Постъпили са 158 творби от цялата страна, в две възрастови групи. Журито е в състав: председател доц. Димо Колибаров – директор на НХА – Филиал Бургас, членове : гл. ас. д-р Жанина Дубарова и гл. ас. д-р Александър Ташев.
Във втора възрастова група нашата ученичка от 9 кл. Специалност „Театрален, кино и телевизионен декор“ Йоана Владимирова получи награда „Поощрение“

 


На 03.04.2023 в практическата база на НГСЕИ се проведе уъркшоп „Техники на акварела“ от доц д-р Димитър Воденичаров от факултет "Изобразителни изкуства" в АМТИИ Пловдив и преподавател в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства. С голям интерес учениците се запознаха с тайните на акварелното изкуство и посегнаха по уверено към белите листове. Благодарим на доц. д-р Воденичаров и пожелаваме успех на младите творци!

   


На завършилият Anime Festival 2023 Стара Загора нашата ученичка Мария Станджикова от 11б клас, специалност "Театрален, кино и телевизионен декор" бе удостоена с III-та награда за най-добър костюм и представянето му. Фестивалът ни потапя в атмосферата на Япония - от дълбоките традиции на кимона и калиграфия, до модерните и завзели цял свят аниме и манга.
ЧЕСТИТО И ДО НОВИ УСПЕХИ!
  

 

„Драма клуб“ на театър в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства

На 18.11.2022 г. част от участниците в „Драма клуб“ към ОУ „Душо Хаджидеков“, гр. Пловдив имаха удоволствие да се насладят на пиесата „Балкански синдром“ на големия български писател и драматург Станислав Стратиев.

Постановката е дело на възпитаници на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, гр. Пловдив с ръководител Димитър Атанасов – Шърата, а посещението на „Драма клуб“ е част от редица инициативи, произтичащи от сключения между двете образователни институции Договор за сътрудничество.

За пореден път малките артисти бяха запленени от професионализма на своите по-големи приятели. С много талант и чувство за хумор дванадесетокласниците заляха публиката с емоции. Накараха я, смеейки се, да се замисли за тъжното в днешното твърде материално ежедневие. Повдигнаха въпроса за балканските черти от нашата народопсихология и какво ни пречи понякога да се извисим духовно.

 

  

 
  

 


Ванеса Стоянова, Дарина Михайлова от 12 Б клас и Рада Ковачева от 11 Б клас взеха участие в Четвъртия международен ученически конкурс за миниатюрна рисунка, в град Велика Плана, Сърбия.
Тази година, темата на конкурса - "От другата страна на облака", насочваше съм създаване на рисунки с фантастични и сюрреалистични образи. В конкурса участват представители на 26 държави, на възраст от 4 до 18 години.
Творбите на нашите възпитаници са сред избраните от журито за участие във финалната изложба, която беше открита на 5 ноември 2022 г. в Центъра за съвременно изкуство във Велика Плана, Сърбия.
 

БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ,

ПРЕПОДАВАТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ ОТ НГСЕИ ЗА ПРОЯВЕНАТА

ЧОВЕШКА СЪПРИЧАСТНОСТ!


Майсторски клас "Моден дизайн" на доц. д-р Динка Касабова в Националната гимназия по сценични и екранни изкуства - Пловдив.
Майсторският клас прерастна в работилница "Текстил и ситопечат".
STEM центъра на училището бе "теренът", на който твориха учениците.
Събитието е част от програмата на Европейската нощ на учените - 2022 по проект КТРИО.
 
  

 


Пловдив стана втори на учителската спартакиада

Педагозите от града под тепетата завоюваха по две първи и трети и шест втори места на надпреварата, организирана от Синдиката на българските учители в курорт „Св.св. Константин и Елена“

 

Второ комплексно място за Пловдив завоюваха участниците от града на тепетата на 18-тата спартакиада на учителите в курорта „Св. св. Константин и Елена”. Състезателите от града под тепетата донесоха общо два златни, шест сребърни и два бронзови медала.

Спартакиадата се провежда под патронажа на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева, президента на КНСБ Пламен Димитров и Сюзан Флокан – директор на Европейския синдикален комитет по образование.

Участниците се състезаваха в 11 спортни дисциплини: мини футбол, плажен волейбол, тенис на маса, шахмат, бридж, плуване, баскетбол (стрийтбол), дартс, петанк, спортна табла и теглене на въже. Пловдивчани станаха първи на дартс – жени, както и отборни победители при тегленето на въже. Вторите места бяха завоювани от пловдивчанки на шахмат, плуване, плажен волейбол, стрийтбол, петанк, табла. Индивидуален победител с най-добро време в плуването стана Жана Данчева – преподавател по физическо възпитание в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.


 

 Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив и Община Пловдив

имат удоволствието да ви поканят на кратка церемония по  официалното откриване на ремонтираната база, която училището получи с решение на Общински съвет – Пловдив по предложение на Кмета Здравко Димитров. Това са 6 нови ателиета за практически занимания за изработване на театрален, кино и тв декор, бутафория и художествено осветление.

Очакваме Ви на 1 юни 2022 г. в 10.00 часа пред сградата на ул. „Филип Македонски“ 1, която се намира в непосредствена близост до ресторант „Сентрал парк“ и детската площадка в Цар-Симеоновата градина.

Церемонията по откриването  включва молебен за здраве, отслужен от отец Еленко, прерязване на трикольорна лента и разглеждане на новите помещения.

Сградата ще бъде открита от Кмета Здравко Димитров, ще присъстват заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и кметът на район Централен Георги Стаменов.

След церемонията – от 10.30 ч., на детската площадка по повод Международния ден на детето – 1 юни, учениците от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще изнесат малък спектакъл, ще рисуват заедно с малчуганите върху глинени фигурки, които после децата ще могат да отнесат в къщи за спомен от празника и ще гримират желаещите деца като любими приказни герои.

От 11.30 ч. започва Ден на отворените врати в сградата на гимназията на ул. Петко Д.  Петков“ 8 и в новооткритата база за практически занимания.

Очакваме ви!

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ НА НОВАТА БАЗА

ЗА ПРАКТИЧЕСКИ ЗАНЯТИЯ,

 ПРОГРАМА, ПОСВЕТЕНА НА 1-ВИ ЮНИ,

/виж филма/  


Заместник-кметът по култура Пламен Панов ще открие 8-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив

 

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов ще открие в петък 25 март в 9.30 часа в НГСЕИ – Пловдив, осмото издание на Националния ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив. Това ще е третата, поредна година, в която Пламен Панов ще даде началото и ще поздрави талантливите възпитаници от училищата по изкуствата от цялата страна, които се включват с много вдъхновение и плам в състезанието.

„В престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив организира за 8-ми път участват  талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации. Учениците от първа възрастова група – от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, участват в надпревара за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. От миналата година стипендиите са вече в три отделни категории: актьорско майсторство за драматичен театър, за куклен театър и за пантомима“, разказа директорът на гимназията Николай Томов.

Авторитетно жури и тази година е натоварено с нелеката задача да извърши оценяването. В него влизат представители на Драматични и Куклени театри от страната, преподаватели от НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“. На конкурса присъства и представителят на МК – г-жа Ралица Базайтова от дирекция "Сценични изкуства и художествено образование“.

Учениците се представят с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза. Конкурсът се провежда в 3-то ателие на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ), ул. „Петко Д.Петков“ № 8.


 КУЛТУРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ПОД ТЕПЕТАТА

СЕ ОБЕДИНИХА В КОНСОРЦИУМ "ИЗКУСТВО И  ОБРАЗОВАНИЕ"

/прочетете информацията/

 


Завърши IV-ти Национален ученически конкурс „Плакат - Костадин Отонов“ 2021 г.

Конкурсът е организиран от НХГ „Цанко Лавренов“ със съдействието на Министерство на културата на Република България като съорганизатор.

Втора награда и стипендия на Министерство на културата спечели
Константин Лайдов, 11 клас, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Пловдив

/вижте подробна информация тук/


ЗАВЪРШИ ПЕТОТО ИЗДАНИЕ НА
МЕЖДУНАРОДНИЯ ПЛЕНЕР "РИСУНКА ГОЛЯМ ФОРМАТ",
ОРГАНИЗИРАН ОТ УЧИЛИЩНОТО НАСТОЯТЕЛСТВО НА НГСЕИ.
ПОСЕТЕТЕ ИЗЛОЖБАТА В ГАЛЕРИЯ "РЕЗОНАНС" С ТВОРБИ ОТ ПЛЕНЕРА.
/вижте плаката/

 

Атрактивно приказно шествие изпълни атмосферата на Главната с много добро настроение

/информация и видео/


НОВИ УСПЕХИ НА НАШИ УЧЕНИЦИ 

В НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ КОНКУРСИ 

/Прочетете/

Тук може да видите номинациите на фестивала-конкурс "Арт - Самгау - 2021" в Казахстан


Децата от „Drama Club“ към ОУ „Душо Хаджидеков“ гостуват в НГСЕИ.
/вижте/

ПЪРВИ ЮНИ - ДЕН НА ДЕТЕТО!

/вижте/

Виенски Павилион - Арт-ателие на открито, организирано от Община Пловдив, отдел "Култура" и Националната гимназия по "Сценични и екранни изкуства"- Пловдив.


ИЗЛОЖБАТА Е ЧАСТ ОТ СЪБИТИЯТА, ПОСВЕТЕНИ НА 45-ГОДИШНИНАТА ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА НГСЕИ


27 МАРТ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЕАТЪРА
ПРАЗНИК НА НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА 
СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА
/Поздрав от учениците на НГСЕИ - гледайте тук

ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА 45 ГОДИНИ ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЗА СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА
ПЛОВДИВ
 
Разгледайте тук : 

 

 

 

 

Обучителни курсове 2023 / 2024 г. - рисуване

 

График – събота

Учебна сграда – Пловдив, ул. Петко Д. Петков 8

Рисуване

от 09:00 ч. до 13:00 ч.

5 учебни часа.

 

Февруарпи 2024г.        – 10, 17, 24;

Март 2024г.                  –    2, 9, 16, 23;

Април 2024г.                -   13, 20, 27;

Май 2024г.                    –   11, 18.

Юни 2024г.                   –    1, 8, 15, 22.

Таксата за обучителния курс по рисуване за втория учебен срок е в размер на 320,00 лв.

Срок за плащане до 09.02.2024г.

Преди да се заплати таксата, моля свържете се на тел.0879148823 Лилия Аджемян, за информация за свободни места.

Има ограничение на бройката, възможността е до 50 обучаващи се.

Таксата се превежда по банковата сметка на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства / НГСЕИ /

IBAN   BG 20 UNCR 7630 3100 1165 82BIC  UNCR BGSF

Основание за плащане – такса курс и трите имена на курсиста.

След заплащане на таксата, платежното нареждане се снима/сканира и се изпраща на s_kadri@abv.bg, с упоменати три имена на курсиста и курса, който ще посещава.

На имейла ще ви бъде изпратен договор, който трябва да бъде попълнен, подписан и върнат на s_kadri@abv.bg.

При промяна на ситуацията, курсовете ще се провеждат онлайн.

 

Обучителни курсове 2023 / 2024 г. - актьорско майсторство

 

График – събота

Учебна сграда – Пловдив, ул. Петко Д. Петков 8

 

Актьорско майсторство

от 13:30 ч. до 17:30 ч.

5 учебни часа.

Февруарпи 2024г.        – 10, 17, 24;

Март 2024г.                  –    2, 9, 16, 23;

Април 2024г.                -   13, 20, 27;

Май 2024г.                    –   11, 18.

Юни 2024г.                   –    1, 8, 15, 22.

  

Таксата за обучителния курс по актьорско майсторство за втория учебен срок е в размер на 320,00 лв.

Срок за плащане до 09.02.2024г.

Преди да се заплати таксата, моля свържете се на тел.0879148823 Лилия Аджемян, за информация за свободни места.

Има ограничение на бройката, възможността е до 30 обучаващи се.

Таксата се превежда по банковата сметка на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства / НГСЕИ /

IBAN   BG 20 UNCR 7630 3100 1165 82BIC  UNCR BGSF

Основание за плащане – такса курс и трите имена на курсиста.

След заплащане на таксата, платежното нареждане се снима/сканира и се изпраща на s_kadri@abv.bg, с упоменати три имена на курсиста и курса, който ще посещава.

На имейла ще ви бъде изпратен договор, който трябва да бъде попълнен, подписан и върнат на s_kadri@abv.bg.

При промяна на ситуацията, курсовете ще се провеждат онлайн.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
УТВЪРДЕН ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2024/2025 г.
 
  
 
 
 
 
 

 

Търсене Връх Новини Карта на сайта Начало