uk

ПРОЕКТИ

 ПРОЕКТ „ЗАЕДНО ТВОРИМ“

 Стартира Мобилно арт ателие в Детска клиника към УМБАЛ "Свети Георги".

Идеята за него се ражда в обсъжданията между партньорските организации създали концепцията на проекта „Заедно творим“, подкрепен и от Национален фонд Култура по програма „Социално ангажирани изкуства“.

Да създадем подкрепяща среда на общуване между децата със  СОП и техните връстници от училищата по изкуствата: Да провокираме усмивките на децата, които се лекуват в Детската клиника в УМБАЛ "Свети Георги": Да си подем приятелска ръка, за да разчупим стереотипите, поставящи граници, включително чрез създаване на нови междуинституционални модели на работа в подкрепа на интеграцията на хората с увреждания - това са само част от задачите, които си поставят „Национално сдружение партньорство и единство“, Община Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства /НГСЕИ/, Медицински университет – Пловдив, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ "Свети Георги" – разказва Ели Шопова, ръководител на проекта.

Екипът от преподаватели, психолози и творци се обединява около идеята да постигнат целите чрез средствата на сценичните и приложни изкуства. Адаптират се текстове на приказката „Малката русалка“. Творческият процес по създаването на едноименната постановката тече усилено в ателиета на училището по сценични изкуства, в които деца със СОП, заедно с връстниците си от гимназията създават декори и костюми за първото по рода си представление, в което заедно ще се качат на сцена. Докато в музикалното училище вървят репетиции за музикалния съпровод на постановката, в мобилното Ателие по приложно изкуство в УМБАЛ "Свети Георги“ започва подготовката на поканите за представлението, което в началото на лятото ще зарадва пловдивчани. Подходите, които се следват в творческия и обучителен процес са идентични – „един за всички, всички за един“, съвместна работа на връстници с връстници без оглед на спецификите в здравословното и интелектуално състояние.


“Образование за утрешния ден“

<към страницата на проекта>

Проектът “Образование за утрешния ден“  в Национална гимназия за сценични и екранни изкуства“ стартира на 26.02.2020 г с ученици от осми и девети клас и ръководител Красимира Стефанова, преподавател по информационни технологии. Голяма част от заниманията по проекта се проведоха в електронна среда на платформата Microsoft Teams  като учениците бяха стимулирани към самостоятелни изяви и креативно мислене.

Целта на проекта  е да повиши дигиталните умения на учениците и стимулиране на тяхното развитие в областта на технологиите.  В края на проекта учениците получиха знания и умения за създаване на дигитално съдържание, да сътрудничат и комуникират в интернет пространството, да решават технически проблеми и да умеят да защитават данните и устройствата, които използват. По време на заниманията участниците в проекта изготвиха презентации и бяха представени пред групата.

По проекта беше доставен тъч скрин монитор, който успешно се използва в часовете по информационни технологии, компютърна графика и компютърна анимация.

Проектът „Образование за утрешния ден“ успешно приключи на 15..06.2020 година с представяне на най-добрите практически изяви на учениците.

       

       

        


 

 

На 11 и 12 април в Бургас се проведе IV Национален конкурс за рисунка по музикално произведение "АКВАРЕЛИ опус 37". Конкурсът е създаден през 2019 г. по повод 120 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров. Инициатор и организатор е Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров", със съдействието на Министерство на културата, Национална художествена академия – Филиал Бургас и Дружество на художниците - Бургас. Постъпили са 158 творби от цялата страна, в две възрастови групи. Журито е в състав: председател доц. Димо Колибаров – директор на НХА – Филиал Бургас, членове : гл. ас. д-р Жанина Дубарова и гл. ас. д-р Александър Ташев.
Във втора възрастова група нашата ученичка от 9 кл. Специалност „Театрален, кино и телевизионен декор“ Йоана Владимирова получи награда „Поощрение“

 

 

 

 

 

 
 
1-ВИ ЮНИ - ДЕН НА ДЕТЕТО!
Национална гимназия за сценични и екранни изкуства кани децата на весел празник:
- 10.00 ч. - Творческа работилница за деца - ще се гримираме и рисуваме заедно под звуците на ансамбъла от ударни инструменти "Престо" с ръководител Пенчо Пенчев от Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“.
- 11.00 ч. - Куклен спектакъл за деца "Бай Ганьо около света".
Събитието ще се състои пред практическата база на НГСЕИ на ул. "Филип Македонски" 1 /детската площадка в Градската градина/.
НГСЕИ обявява и Ден на отворените врати - заповядайте в сградата на гимназията на ул. "Петко Д. Петков" № 8 за да видите къде и как се обучават нашите ученици нашите ученици.
ОЧАКВА МЕ ВИ И НА ДВЕТЕ МЕСТА!
Търсене Връх Новини Карта на сайта Начало